Vegan kaas! Super lekker!

Print Friendly, PDF & Email

vegankaasSoms heb je gewoon zin in een lekker kaasje, toch? Ik had zo’n zin in een pittig smeerkaasje. Zo eentje die je of op een cracker kon smeren of in blikjes kon snijden om gewoon op te snoepen. Nou als jullie daar ook zin in hebben, hier is een gemakkelijk en heerlijk recept, met dank aan Amy Sue!

 Ingrediënten:

  • 1/2 kop amandelmelk of water. De amandelmelk is het lekkerste!
  • 1/2 kop cashewnoten, ongeveer 2 uur weken
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels Tahin pasta
  • 1/4 kop edelgistvlokken
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder. Die van mij heb ik gemaakt van gefermenteerde knoflook die gedroogd en daarna gemalen is. Een heerlijke stoot probiotica erbij… 😉
  • 3/4 kop in stukjes gesneden pepers (groene peper, rode peper of als je helemaal niet van pittig houdt, gebruik dan in stukjes gesneden paprika)
  • 1 kop  water
  • 1 1/2 eetlepel  agar agar poeder
    De kaas:
  1. Nadat de cashews in het water hebben geweekt, giet je ze af en spoel je ze goed na. Doe in je blender met de amandelmelk, citroensap, tahin, edelgistvlokken, zout, uienpoeder en de knoflookpoeder. Mix alles goed door elkaar totdat het romig aanvoelt. Dit kan betekenen dat je regelmatig alles van de zijkanten van de blender naar beneden moet doen, zodat alles echt goed gemengd wordt.
  2. Zet nu je kaasvorm klaar. Ik heb een kleine springvorm gebruikt, maar je kunt natuurlijk elke vorm gebruiken. Zorg alleen dat je de kaas er gemakkelijk uit kunt halen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door bakpapier te gebruiken in je vorm.
    Agar agar maken:
  1. Doe de agar agar in een steelpannetje met 1 kop water en terwijl je er goed in roert laat je het tot de kook komen. Daarna laat je het nog 5 minuten op een laag pitje verder garen terwijl je er zo nu en dan in roert om de agar agar goed te laten oplossen in het water. Dit is niet rauw, maar de enige manier om een beetje stevige kaas te krijgen met dit recept!
    Samenstellen van de kaas:
  1. start de blender en giet heel voorzichtig de enigszins afgekoelde agar agar in kleine beetjes bij de kaas. Voeg, als de agar agar helemaal is opgenomen in de kaas, de in stukjes gesneden pepers erbij.
  2. Nu moet je snel werken, want anders doet de agar agar zijn werk en is je kaas te dik om uit te gieten in je vorm. Als de kaas in de vorm (en) is, in de ijskast zetten tot het stevig aanvoelt. Dat duurt zo’n 30 minuutjes. NIET afdekken!
  3. Blijft zo’n 5 dagen goed in de ijskast. Haalt ie de 5 dagen? Dacht het niet!!! Als je niet uitkijkt is de kaas op voor jij er zelf van hebt kunnen genieten.

Eet smakelijk!

 

Categorieën: Kaas

5 reacties

  • Martine schreef:

    Ben jij ook zo’n fan van Nouveau Raw? Gefermenteerde cashewkaas is ook enorm lekker. Dat gaat met behulp van rejuvelac. Ook gemakkelijk hoor. En de jonge kokosnootyoghurt van Amy moet je beslist eens uitproberen. Ze verkopen in Toko’s bevroren pakken jonge kokosnoot (wel in plastic, maar ja, scheelt wel een hoop werk). Van 1 pak maak je een kleine hoeveelheid en heb je heerlijk kokoswater voor in de smoothie… Rauwe groet! Martine

    • Jokuh Jokuh schreef:

      Hi Martine, Amy Sue is erg inspirerend en brengt mij vaak op leuke ideeen. Niet elk recept slaagt bij mij, maar dat is niet zo belangrijk. Ik vind het inspirerende aspect belangrijker! Heb nog niet de kokosnootyoghurt uitgeprobeerd.mwist niet dat ze dat had. Ben al een hele tijd aan het zoeken hoe ik dat het beste kon maken. Bedankt voor de tip!

  • renate schreef:

    Interessant! Kan ik ook ergens lezen hoe je knoflook fermenteert en droogt?

  • Nydia schreef:

    Heerlijk! Succes en lieve grtjs, Nydia

Leave a Comment