Pompoen in al zijn glorie

Print Friendly, PDF & Email

pompoenDe pompoen……alleen soep van maken? Nee man! Het is zo’n veelzijdige groente. Deze keer heb ik me alleen maar gericht op de pompoen als zoethoudertje. Taart, koekjes en muesli. En dan te weten dat elke keer als je een stukje taart neemt of een koekje je grotendeels rauwe pompoen eet.

Pompoenen bevatten ijzer en vitamine B2, foliumzuur, is vochtafdrijvend. Bevat vitamine A en vitamine C. Vanwege de vele vezels in rauwe pompoen zorgt het ook voor een goede darmfunctie, verlaging van cholesterol. Eigenlijk een echte superfood en nu zijn ze overal verkrijgbaar en lekker goedkoop!

pompoentaartPompoenTaart 

Bodem:
1 cup dadels
1 cup zuiver water
1/4 theelepel Himalayazout
1 theelepel vanille
1/4 cup kokosboter (gesmolten)
1/4 cup kokosolie (gesmolten)
1 1/2 cup pecannoten

Week de dadels 20 minuten in het water. Doe ze daarna in de blender met zout en vanille tot je een gladde massa krijgt. Daarna langzaam de gesmolten kokosboter en olie toevoegen. In een kom doen en de in stukken gesneden pecannoten erdoorheen roeren. In de ijskast doen om een beetje op te stijven.

Vulling:
2 cup cashewnoten (2-4 uur geweekt)
3/4 cup kokosnotenmelk
2 cup rauwe pompoenpuree
1/4 cup maple syrup
2 theelepels koekkruiden
1/4 theelepel himalayazout
1/2 theelepel citroensap
1/2 cup gesmolten kokosboter
1/2 cup gesmolten kokosolie
2 eetlepels poederlecithine (het liefs zonnebloemlecithine, maar anders sojalecithine)

Meng alles door elkaar in de keukenmachine en voeg de lecithine pas op het laatst toe. Doe de bodem in een springvorm en druk goed aan. Giet daarna de vulling in de springvorm en strooi er wat cacoabits overheen met gekruimelde pecannoten. versier de rand met pecannoten.

Je kunt ook walnoten gebruiken ipv pecannoten.

Pompoenkoekjes

pompoenkoekjes

1 cup havervlokken
1/2 cup rozijnen
1/4 cup incabessen of gojibessen
1/4 cup pompoenpuree
1/3 cup dadelpuree
1 eetlepel honing
1/2 theelepel zeezout
1 theelepel koekkruiden
1 cup pecannoten of walnoten in stukjes

Meng de havervlokken en de rozijnen en in stukjes gesneden incabessen in een kom. Blend de pompoenpuree, dadelpuree, honing, zout, pecannoten en koekkruiden. Niet te fijn. Er moet nog structuur in zitten. Meng daarna alles met de havervlokken, rozijnen en incabessen.

Maak kleine balletjes die je platdrukt en plaats ze op het rek van de droogoven. Laat ze 1 uur op 55C drogen en daarna 12-14 uur. Heerlijk!

pompoenmuesliPompoenmuesli
2 cup ontkiemde boekweit
2 cup havervlokken (geweekt en uitgeperst)
2 cup pompoenpuree
1 cup abrikozen (en/of stukjes appel)
1/4 cup maple syrup
1/4 theelepeltje cayenne
1/4 theelepeltje himalayazout

Plaats de uitgelekte en uitgeknepen boekweit en havervlokken in een kom. Voeg de overige ingrediënten toe. Spreidt de brei die je hebt gekregen uit op een rek van je droogoven en droog tot het echt droog is. breek het daarna in stukjes. Doe het in een grote weckfles en eet elke dag een kommetje met vers fruit, amandelmelk of kokos yoghurt.

De grote inspirators tot het tot stand komen van deze recepten zijn Kelly Lowes en Amy Sue geweest. Laten mijn recepten ook jou inspireren zodat je tot je eigen recept komt. zo leuk om je creativiteit te gebruiken met voedsel! Veel succes!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment