RAW BROOD

Print Friendly, PDF & Email

broodJa ook ik heb soms zo”n onbedwingbare zin in BROOD! Nou komt dat goed uit….helemaal naar de zin van het ondervoedingscentrum dat het eten van brood met al zijn lege koolhydraten, chinese haren en suikers, veel suikers propageert!

Omdat ik een fevent tegenstander van dit orgaan ben, vooral sinds ze op de radio bij Chiel Beelen de E-nummers hebben verdedigd, ben ik dus op zoek gegaan naar rauw brood! En ja hoor… via vele recepten op het internet die ik maar zozo vond (je wilt natuurlijk wel smullen, als je een broodje eet) heb ik nu een aantal recepten ontwikkeld die ik persoonlijk super lekker vind. Het staat je natuurlijk vrij om ze aan te passen naar je eigen smaak! Het brood is ongeveer 10 dagen in de koelkast in een luchtdichte doos te bewaren!

We beginnen met BANANENBROOD

1 cup havervlokken die je hebt geweekt en daarna hebt gedroogd in de dehydrator
½ cup versgemalen lijnzaad
2 eetlepels psyllium (geeft veerkracht aan het brood)
2 theelepels kaneel
½ theelepel zeezout
2 cups vochtig amandelpulp (je maakt dat door amandelen met water te malen. Dan krijg je amandelmelk. Je zeeft het door een fijnmazige zeef. De melk gebruik je heerlijk in je smoothies. De vochtige pulp blijft over)
2 cups bananenmoes
¼ cup dadelpasta ( 4 grote dadels, ontpi, met een beetje water mixen tot een pasta)
3 eetlepels agave
1 theelepel vanille
1/2 cup rozijnen
½ cup incabessen
½ cup gehakte walnoten
1 cup in stukjes gesneden bananen

Meng de droge bestanddelen met elkaar in een keukenmachine. Doe het in een grote kom en voeg alle natte bestanddelen erbij en kneed tot een mooie ietwat vochtige bal. Haal het uit de kom en vorm er een brood van. Smeer de buitenste laag mooi glad. Je kunt eventueel met een scherp mes in het midden een snede maken die je iets uit elkaar haalt.
Doe je brood in de dehydrator  op 55 graden C voor 2 uur om een soort korst te krijgen. Haal het brood uit de dehydrator en snij  mooie dunne plakken. Die leg je op de tray van je dehydrator en  verlaag  de temperatuur weer naar beneden tot 40 graden C voor 5 uur. Draai de sneden om en droog voor een uurtje. Eet smakelijk met alleen een beetje kokosboter

ITALIAANS BROOD

1 cup havervlokken die je hebt geweekt en daarna hebt gedroogd in de dehydrator
½ cup versgemalen lijnzaad
2 eetlepels psyllium (geeft veerkracht aan het brood)
3 eetlepels kokosmeel
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1 eetlepel proteïne poeder
1 theelepel knoflookpoeder
½ theelepel zeezout

2 cups vochtig amandelpulp (je maakt dat door amandelen met water te malen. Dan krijg je amandelmelk. Je zeeft het door een fijnmazige zeef. De melk gebruik je heerlijk in je smoothies. De vochtige pulp blijft over)
¼ cup dadelpasta ( 4 grote dadels, ontpi, met een beetje water mixen tot een pasta)
1 ½ cup water
1 eetlepel citroensap
2 theelepels agave
Sesamzaad
Grof zeezout

Meng de droge bestanddelen met elkaar in een keukenmachine. Doe het in een grote kom en voeg alle natte bestanddelen erbij en kneed tot een mooie ietwat vochtige bal. Haal het uit de kom en vorm er een brood van. Smeer de buitenste laag mooi glad. Rol het brood door de sesamzaad en grof zout Je kunt eventueel met een scherp mes in het midden een snede maken die je iets uit elkaar haalt.
Doe je brood in de dehydrator  op 55 graden C voor 2 uur om een soort korst te krijgen. Haal het brood uit de dehydrator en snij  mooie dunne plakken. Die leg je op de tray van je dehydrator en  verlaag  de temperatuur weer naar beneden tot 40 graden C voor 5 uur. Draai de sneden om en droog voor een uurtje. Eet smakelijk!

De methode voor het Italiaanse brood kan je gebruiken in tal van toepassingen. Je kunt het brood vullen met zongedroogde tomaatje, olijven, komijn, hete kruiden etc etc. Je kunt er hele broden van maken of je kunt het deeg verdelen en er broodstengels mee maken!

Misschien meer werk dan alle wit/bruinmeelbrood ingredienten in de broodbakoven te gooien en dan de machine zijn werk te doen, maar ik garandeer je dat dit werk niet tevergeefs is. Je weet wat je in je mond steekt. De smaak is niet te vergelijken, zo lekker! Laat me weten hoe jij het hebt gevonden en welke nieuwe recepten je hebt ontwikkeld!

 

3 reacties

 • Jeany schreef:

  Hoi jokuh,

  Ik heb geen fb,
  Let op : ik ga zbz de banenbrood proberen te maken

 • Jeany schreef:

  Hoi jokuhh,
  Krijg reuze trek als ik al die recepten lees, maar ik ben veel onderweg voor werk, en koop te pas en te onpas vette happen en zoetigheden.
  Zou ik ook bij u broden kunnen bestellen en kool chips oa???
  Gr jane

  • Jokuh Jokuh schreef:

   Hi Jeany,

   Wat jammer zeg dat je jezelf door tijdsdruk moet volstoppen met slechte voeding. Waar woon je? Ik zelf woon in Amsterdam. Als je daar ook woon kunnen we via fb een afspraak maken.
   Ik maak geen broden en/of andere voedingsprodukten voor de verkoop, maar ik kan je misschien wel helpen om goede voeding mee te nemen voor je werk!
   Ik hoor wel van je!
   Groetjes,
   Jokuh

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.