Lentetaartjes

Print Friendly, PDF & Email

IMG_1625Lang verwacht, maar nu toch echt gekomen…..het recept voor de lentetaartjes!

Maak je borst maar nat want het vergt wel wat voorbereiding voor je deze super lekkere taartjes kunt maken. Voor de keukenprinsessen of prinsen geen bezwaar want het is leuk, spannend en dankbaar werk!

Ik kreeg in eerste instantie het recept voor een gebakken taartje van Kelly Lowes, maar heb het vertaald naar RAW want dat vind ik het lekkerst en gezondst. Je kunt van het recept 1 taart maken of, zoals ik deed, verschillende taartjes.

Wat heb je nodig? Wat is het geheim van zo’n lekkere taart?

Voor de bodem (naar een recept van Matthew Kenny)
Droge ingrediënten
1 kop havervlokken die je tot meel hebt gemalen. Het beste is de havervlokken eerst een nacht te weken en daarna te drogen.
2 eetlepels gemalen blonde lijnzaad. Maal je lijnzaad altijd zelf op het moment dat je ze nodig hebt, anders smaakt het ranzig! Ik bewaar sowieso al mijn zaden en noten in de vriezer!
1 kop hazelnotenpulp. Dit krijg je door 1 kop hazelnoten met 4 koppen water, een snufje zout, 1 eetlepel honing of 2 dadels in een goede blender te malen. Dit zeef je dan. Je hebt dan een overheerlijke hazelnotenmelk voor in je smoothies of zo te drinken en pulp!
2 1/2 kop amandelen tot meel vermalen. Doe ook dit zelf en koop het niet gemalen. Veel lekkerder!
1/3 kop rauwe chocoladepoeder
1 theelepel vanille
1 theelepel kaneel

Natte ingrediënten:
1/2 kop Irish Moss
1/3 kop van die overheerlijke hazelnotenmelk
1/2 kop pecannoten
1/2 kop walnoten
1/3 kop dadels (uiteraard zonder pit)
1/3 kop kokosolie
1 eetlepel agave
1 kop Maple siroop
1 kop rauwe  chocoladepasta

Bereiding:
Doe alle droge ingrediënten in een grote schaal. Doe alle natte ingrediënten in de blender of keukenmachine behalve de chocoladepasta. Blend het tot je een gladde massa hebt. Voeg het dan aan de droge ingrediënten toe. Smelt de rauwe chocoladepasta au-bain-marie en voeg toe aan de overige ingrediënten. En nu komt het lekkerste gedeelte. Mix alles met je handen en bereid je voor dat je weer terug naar je kinderjaren gaat….. lik je vingers schoon!
Daarna kan je het geheel in een springvorm doen, in je ijskast zetten. Als het stevig aanvoelt, uit de springvorm halen en gedurende de nacht in je droogoven laten drogen. Ik heb zelf van die ringvormpjes gebruikt waar je de bodem in kunt drukken en meteen in de droogoven kunt doen.

IRISH MOSS

Irish moss is rauwe zeewier die gebruikt wordt als een soort gelatine maar zonder te koken. Het zorgt ervoor dat je vulling stevig blijft en geen blubber. Het ziet er prachtig uit. Meestal lichtbruin van kleur en echt als zeewier! Het zit ook vol zand dus je moet het heel goed wassen. Net zolang tot er geen zandkorreltje meer te zien is. Daarna laat je het een nacht weken. Het zeewier is dan “gegroeid” en voelt rubberig aan. Dan is het tijd om het in de blender te doen en met een beetje water (niet teveel, beetje bij beetje) en citroensap tot een pasta blenden. Het is de bedoeling dat het helemaal fijn is en de pasta dik en stevig aanvoelt. Als het te waterig en te slap is, lukt het niet om de vulling van je taart stevig te houden.
Het is super gezond:
Het bevat antioxidanten, jodium (goed voor je schildklier). Sommigen gebruiken het om hun rimpels te bestrijden door het op de rimpelige gebieden van hun gezicht te smeren. Oh ja, als je veel maakt, kan je de rest invriezen!! Lekker handig als je andere vruchtentaarten wilt maken (op dezelfde manier). Scheelt je weer in de tijd!

Je gebruikt ongeveer 50 gram Irish moss op < 1/4 liter water en een 1/2 kop citroensap. Voeg het water en citroen langzaam toe, want voor je het weet is het te waterig en laat opstijven in de ijskast.

Nou komt de toplaag! Heb je er nog zin in?

Ingrediënten:
2 koppen jonge kokosnootvlees
1/8 theelepel Himalayazout
Bijvoorbeeld 1 kop bevroren en ontdooide blauwe bessen of frambozen (optioneel)
1/2 theelepel kaneel
1/4 kop kokosolie
1 theelepel citroensap
Als je een citroentaart wilt maken vervang je de blauwe bessen of frambozen met:
1/3 kop citroensap
1 eetlepel citroenrasp
1/4 kop agave
1/4 theelepel vanille extract
10 druppeltjes blauwe bessen of frambozen extract (optioneel)
1/2 eetlepel lecitine die je tot poeder hebt vermalen
1 doosje verse blauwe bessen of frambozen
1 bosje verse mint

Kom op….nu ff doorzetten! De taart is bijna klaar!

Bereiding:
Doe alles, behalve de kokosolie en lecithine, in de blender en blend tot een gladde massa. Daarna langzaam de kokosolie erbij gieten. Blend tot de massa weer romig en glad is. Nu de lecithine erbij en als die er goed doorheen zit, stop je. Doe het in een bak die je een paar uur in de ijskast zet tot het stevig is. Smeer een laagje over de bodem,  pak je slagroomspuit en gebruik al je creativiteit om er een mooie taart van te maken. Ga helemaal los met de blauwe bessen, frambozen of citroenrasp en plaats als decoratie nog hier en daar wat heerlijke verse mint!

Ik weet het….het is veel werk maar het maakt je rustig en iedereen zal je prijzen om je (niet)kookkunsten!

 

 

Eén reactie

Leave a Comment