Koreaanse pancakes met Kimchi

Print Friendly, PDF & Email

pancakes-kimchiKoreaanse pancakes zijn heerlijke groentenpancakes van rauwe rijst en bonen zonder eieren en/of melk te gebruiken in je beslag. Het is een heerlijk alternatief voor mensen die bezig zijn rawfood te implementeren in hun leven. Tijdens FRONTIERdag hebben verschillende mensen gevraagd om het recept. Ik had het nogal druk dus is het er niet van gekomen….. Maar voor degenen die zolang hebben gewacht en voor Remco B. die geïntrigeerd is door de Koreaanse pancakes…. hier dan het recept.
Koreaanse pancakes zouden geen Koreaanse pancakes zijn zonder Kimchi. Vooruit dan… ook hiervan het recept!

Voor de Koreaanse pancakes heb je nodig:

1 courgette
1 rode paprika
1 bosje lenteuitjes
1 bosje verse koriander
zout

1 grote gele ui
6 eetlepels risottorijst
2 koppen gele spliterwten
zout
water

De risotto en de spliterwten meng je in een grote kom samen. Heerlijk is het toch eten te maken. Vooral als je het met je handen mag doen. Laat dus deze kans niet voorbijgaan en meng de rijst en bonen met je handen door elkaar. Denk eraan ze zijn rauw!! Als ze goed door elkaar zijn geroerd vul je de kom met gezuiverd water. Vol! En laat ze een nachtje weken. De volgende ochtend gooi je het weekwater weg, spoel je ze nog even en doe alles  in de blender met een kop water en een theelepel keltisch zout. Als je geen Vitamix blender hebt, doe het in kleine beetjes totdat je een ietwat dikke pannekoekbeslag hebt. Voeg daarna de in stukken gesneden gele ui toe met wat van het beslag en mix het fijn door het beslag. Voeg alles bij elkaar. Laat het rusten

Julien de courgette. doe in een kom en strooi er zeezout overheen. knijp het zout goed door de courgette zodat alle reepjes gemengd zijn met zout. Laat een uurtje rusten. Snij de rode paprika in kleine blokjes. Snij de bosuit in smalle schuingesneden stukjes. Hak de koriander fijn.
Na een uurtje zul je zien dat de courgette in zijn eigen vocht ligt. Je haalt het uit de kom en knijpt het vocht eruit. Daarna roer je de courgette, rode paprika, lenteui en de koriander door het beslag. Je groente beslag is KLAAR!
koreaanse-pancakesEn nu komt het leukste van alles…..je gaat de pancakes bakken. In een grote koekepan doe ik er meestal 3.  Ik bak ze trouwens in kokosolie!

 

 
Natuurlijk zijn de pancakes het lekkerst met kimchi. Een gefermenteerde chinese kool met rode pepers.

 Kimchi recept

1 chinese kool
1/4 kop zout
klein kopje warm water
1/4 kop chilivlokken
1 eetlepel geraspte knoflook
1 eetlepel geraspte gember
4 lenteuitjes
1/2 kombu zeewier geweekt in water (optioneel) of 2 eetlepels vissaus
1 rijpe peer
1 hele uit
1 rijpe appel

Snij de chinese kool in hapklare stukken. Doe in een kom. Strooi de zout in het kommetje warm water en roer de zout erdoor. Als het zout is opgelost, voeg toe aan de kool. Zorg dat de kool helemaal vermengd wordt met het zoute water en laat het rusten. na een uurtje of 3-4 heeft het zout vocht uit de kool getrokken en zul je de kool zien liggen in een plasje zout water. nu is het de tijd om al het zout van de kool te spoelen. Dit doe je zo’n 2-3 keer. Laat de kool uitlekken en doe hem in een grote kom. Dit is nu de basis van je Kimchi. Als je de kool proeft, smaakt het ziltig.

Vermeng de rode chilipeper met 1/4 kop water en roer tot een pasta. Doe in de kom met de kool. Daar bovenop de eetlepel knoflook en geraspte gember. Daarna doe je de in stukje gesneden lenteui erbij en de in kleine stukjes gesneden Kombu (of vissaus).
In een blender meng je de appel, peer en gele ui tot een pasta. Dit doe je ook in de kom met chinese kool. Daarna meng je alles goed door elkaar (Uiteraard met je handen! heerlijk!) kimchi-1Je kimchi is klaar om in een pot gedaan te worden. Zorg dat je de pot niet helemaal voldoet want de kimchi gaat nu gisten en het kan zijn dat hij gaat lekken. Zet de pot op een schotel om het op te vangen. Laat de pot zo’n 24 uur op het aanrecht staan zodat het fermentatieproces goed op gang komt en de gezonde bacterien kunnen ontstaan en hun werk doen. Daarna kan de pot in de ijskast waardoor het fermenteringsproces wordt vertraagd. je kunt het nu al eten, maar ik raad je aan het nog tenminste een week in de ijskast te laten. Dan smaakt het het beste. Het is in ieder geval een maand houdbaar en wellicht nog wel wat langer. Maar dat merk je gauw genoeg aan de geur en de smaak. Door de hoeveelheid chilipeper denk je dat het super heet is, maar dat valt mee.

 

Kimchi zit vol met indole-3-carbinol wat je beschermd tegen kanker en waarvan wordt gezegd dat het zelfs de groei tegenhoudt van bestaande tumoren!!

kimchi          EET SMAKELIJK!

 

 

 

 

Met dank aan Dr Ben Kim voor het oorspronkelijke recept!

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.