Goede voornemens 2015…….Is zóó 2013!

Print Friendly, PDF & Email

De laatste week van 2014 word ik weer doodgegooid met mensen die allerlei goede voornemens hebben voor 2015. De een houdt “nu echt” op met roken; de ander gaat vanaf 1 januari gezond leven; weer een ander gaat vanaf 1 januari sporten, minder drinken.  Dan heb je weer mensen die zich voornemen om vanaf 1 januari meer aandacht te besteden aan hun partner, hun gezin. En zo krijg je een oneindige lijst van goede voornemens……. (zucht) Zóóó 2013!

Als je verbeteringen aan je leven wilt aanbrengen, waarom te wachten tot 1 januari? Als het je ernst is, waarom niet meteen beginnen? Om bijvoorbeeld te stoppen met roken, is niet alleen je verstand erbij betrokken, maar ook je hart! Met je verstand weet je dat roken dodelijk is (staat per slot van rekening ook nog eens op het pakje), maar vaak komt je hart met allerlei excuses. Een mooi voorbeeld:

“Mijn opa is 85 jaar geworden en rookte als een schoorsteen. Was nooit ziek!”

Uhuh, echt goed argument! (Dus niet) Je opa was gewoon een gokker, verslaafd of dacht er gewoon niet over na! En daarbij komt ook nog dat wij, ondanks dat we hier in het westen langer leven, aan het degenereren zijn! Vaak kunnen we een oudere leeftijd alleen met kunst en vliegwerk halen. Lopen we rond met onze pot met pillen, met onze rolator, verstijfde ledematen, hersenen die een binnenwaartse beweging maken zodat we niet meer weten wat er 5 minuten geleden is gezegd, maar als de dag van vandaag weten hoe de knoopjes op het vestje eruit zagen dat we als 3-jarige hadden gekregen. Dus wie garandeert je dat dit onnatuurlijk gezuig aan die sigaret je net zo’n lang “gezond” leven beschoren laat zijn als je opa!

Ons hart is dus de boosdoener! Ons hart houdt niet van ons. We dienen ervoor te zorgen dat we ons hart argumenten geven waardoor het van ons gaat houden. Want stoppen met roken doe je omdat je van jezelf houdt en dus lief wilt zijn voor jezelf! Dan hoef je niet te wachten tot het begin van het nieuwe jaar. Dan begin je meteen! En je merkt dat het vanzelf gaat zonder die vreselijke momenten van snakken naar een sigaret. Zo erg dat je masochistisch met die onsympathieke rokende collega mee naar buiten gaat om de rook van zijn sigaret te kunnen inhaleren! Zonder dat je tot 1 januari nog meer rookt dan anders, want straks gaat het niet meer……..! Leg dit proces nu eens tegen al je goede voornemens en je ziet dat de massahysterie je niet gaat helpen om je goede voornemens ten uitvoer te brengen. Liefde voor jezelf, omdat je het voor jezelf wilt… dat gaat je helpen!

Meer dan 40 jaar geleden ben ik opgehouden met die nieuwjaarsvoornemens. Wat een bevrijding! Geen massa hysterie waar ik in werd gezogen om ook mijn goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar. Elke dag was voor mij ”een nieuw begin van mijn leven”. Zo heerlijk om de meester te zijn  van mijn eigen leven en niet te hoeven varen op wat de massa (vrienden, kennissen, de Commercie en de Big Pharma) mij opleggen. Een echte aanrader!

De meeste mensen zijn gelukkig bezig met hun gezondheid.
“Vanaf 1 januari ga ik gezond leven” zeggen ze terwijl ze hun mond vol proppen met kalkoen, kaviaar en  oliebollen. En niet te vergeten de extra alcohol! Als ik ze dan vraag hoe ze dat willen aanpakken, stokt even het gesprek (klaarblijkelijk nog niet over nagedacht) en krijg je als antwoord: ”Nou gewoon, biologisch eten, veel groenten, geen ongezonde snacks, veel sporten, weinig alcohol” Op Facebook verschijnen tot overmaat van ramp allerlei advertenties over hoe je in 2 dagen kunt detoxen, hoe je kunt afvallen in een week enz enz. Maar snappen we met zijn allen nou nog niet dat we op deze manier alleen maar laten zien dat we allemaal aan geestelijke boulimia lijden. Je volproppen met van alles en nog wat om daarna 2 dagen te detoxen en dan weer je oude lifestyle op te pakken. Mijn excuses aan de boulimia patiënten als jullie je aangesproken voelen, maar begrijp dat we in wezen bijna allemaal “boulimisch” zijn in meer of mindere mate. Een kenmerk van Boulimia is toch het fantaseren over eten, het aanschaffen van het voedsel en het eten ervan tot de laatste kruimel en dan het kwijtraken van de gevolgen door overmatig sporten of het braken. Mensen die zich laten leiden door het moment beginnen aan iets zonder erover te hebben nagedacht, krijgen allerlei visioenen over die frikandel die ze normaal gesproken nooit zouden eten, gaan naar de patattent en kopen een frikandel en omdat ze er toch zijn ook een patatje oorlog! Komen thuis en eten zich suf om daarna gekweld door schuldgevoelens allerlei argumenten hebben om toch maar niet door te gaan met de gezonde lifestyle.

Een besluit om gezond te leven klinkt goed, maar zoals we allemaal weten zijn plannen gedoemd te mislukken als je ze niet SMART maakt. Dat betekent nadenken over wat je besluit voor je gaat betekenen:
S= Specifiek: wat wil je veranderen in je huidige lifestyle. Hoe ziet het eruit. Wat wil ik van dag tot dag eten; van week tot week?
M= Meetbaar: wat wil je over een maand bereikt hebben? Over 2 maanden? 6 maanden?
A= Acceptabel: Als je altijd vlees at en opeens een vegan wilt worden, hoe ga je dat dan doen als je een gezin hebt? Accepteren zij die 180 graden verandering? Past die totale verandering in je huidige leven, je werk?
R= Realistisch: Als je 120 kilo weegt en je wilt binnen een maand 80 kilo wegen… hoe realistisch is dat? Moet je denken in kilo´s of in gezondheid? Als je nooit gesport hebt, moet je dan binnen een maand de van dam tot dam race kunnen lopen of kan je met jezelf afspreken dat je de 1e maand wilt bereiken dat je tenminste 3x per week met een stevige pas het Vondelpark rondloopt?
T= Tijdgebonden: Er hoort dus een tijdgebonden planning aan vast. En die planning heeft ook weer doelen die je smart moet maken.

Je ziet dat hiermee zowel je hart als je verstand met elkaar aan het werk gaan. Uit liefde voor jezelf ga je dit doen. Je gaat niet meer denken in termen als dieet, afvallen of stoppen met roken. Uit liefde voor jezelf ga je je hele lifestyle veranderen waardoor je automatisch afvalt, niet meer rookt en gezond eet. Je zult merken dat je langzaam maar zeker een vrij mens gaat worden die de touwtjes van zijn of haar leven in eigen hand heeft!
Mijn volgende blog zal je wat handvatten geven hoe de planning op te zetten… dus hou je mail in de gaten!

Dus als ze je vragen welke goede voornemens je hebt voor 2015, kan je zeggen…. Zóóó 2013!

 

 

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.