Veel van de mensen die ik tegenwoordig tegenkom hebben last van hun darmen. De een nog erger dan de ander. En dat is natuurlijk vreselijk, want zoals onze goede dokter Vogel altijd zei:”De dood huist in de darmen!” Verder is het goed te weten dat onze darmen onze 2e hersenen zijn! Wauw, denk eens na over deze 2 uitspraken! Dat betekent dus dat als onze darmen niet goed functioneren dit niet alleen invloed uitoefent op onze gezondheid maar ook op onze persoonlijkheid! Pffffff! Dan rijst de vraag:”Hoe hou je je darmen gezond en wat heeft Fermenteren daarmee te maken?”
Zal ik jullie vertellen hoe ik probeer mijn darmen gezond te maken en houden? Misschien hebben jullie er iets aan!
Ik vind het altijd leuk om terug te gaan naar de tijd dat er nog niet voor elk kwaaltje een chemisch “genees”middel was. Onze voorouders wisten daar natuurlijk meer van dan wij, die de natuurlijk way of living zijn ontgroeid. Bij ons komt alles van de Supers. Zo goedkoop, snel en gemakkelijk toegankelijk mogelijk. Ook wat smaak betreft (Onze smaakpappillen zijn daardoor helemaal bedorven door de “smaakmakers van huis uit”! Chemische smaken komen ons natuurlijk over. Jaja!). Wie kent nog de zoete smaak van een ui of de romige smaak van volkoren rijst zonder zout?
Vaak hoor ik de kreet ” Ja maar Jokuh biologisch eten is zo duur!” en dat wordt dan meteen gebruikt als een excuus om vooral geen moeite te doen je lichaam echt kwalitatief te VOEDEN. Zeg nou zelf.. wees eerlijk.
Kijk de volgende keer dat je boodschappen doet in een van de supers, in je karretje. Lees eens voor de aardigheid de etiketten, kijk wat er in zit of durf je niet? Het meeste dat je in je karretje hebt, zijn maagvullers, producten die op voeding lijken, maar geen voeding zijn!
Wat zijn de gevolgen van dit soort “voeding”? Verstopping, slapeloosheid en alle andere welvaartsziekten waar we aan lijden (btw waarom worden het welvaartziekten genoemd? Wel eens over nagedacht?)
Ok dit weten we allemaal wel, maar wat heeft dit te maken met FERMENTEREN. Terechte vraag! Daar ga ik het nu over hebben.
In deze context is fermenteren de transformatie van voedsel door bacterien en schimmels en de enzymen die ze produceren! Dus voedsel wordt door fermentatieproces veranderd.
Wij hebben zelf zoveel bacterien, dat we zonder die bacterien ter plekke dood zouden vallen. Op 1 lichaamscel staan 10 bacterien. Het grootste gedeelte van deze bacterien (wel meer dan 100 triljoen) zitten in onze darmen. Had je dat ooit gedacht? Ik krijg al jeuk bij de gedachte ;-)Deze bacterien breken voedingsstoffen uiteen die we normaal gesproken nooit hadden kunnen opnemen. Ze produceren de noodzakelijke voedingsstoffen voor ons zoals ook vitamine B en K. En ze beschermen ons tegen “vijanden van buiten”. Ze spelen een belangrijke rol bij de instandhouding van ons imuunsysteem. Dus kan je nagaan hoe zorgvuldig we met deze harde werkers in bijvoorbeeld onze darmen moeten omgaan. En doen we dat in deze westerse wereld? NEE! Wij zijn bezig om ze uit te roeien met al die producten die we eten omdat we denken dat het gezonde voeding is. Bedenk een ding: deze wereld draait om geld. Wie heeft er het meeste belang bij dat je noch dood noch gezond bent? Juist ja! Het antwoord heb je zelf al gevonden, hoef ik je niet te vertellen.
Er zijn veel oorlogen bezig in deze wereld, maar eentje wordt niet genoemd en dat is de oorlog tegen de bacterien. In, op en rondom ons lichaam zijn we bezig bacterien uit te schakelen. Bacterien zijn slecht, maken je ziek is ons altijd geleerd. Zeep om onze handen te wassen die wel 99,9% van de bacterien vernietigen, de antibiotica die we veel te snel krijgen voorgeschreven en de bacterien in onze darmen vernietigen, het water dat met chemicalien wordt gesteriliseerd, dit alles zorgt er niet voor dat we beschermd zijn tegen infecties maar met de enkele bacterie die ons ziek zou kunnen maken, worden hele horden bacterien die voor ons welzijn zorgen, gedood.
Ik kan zo nog wel uren doorgaan. Maar waar het mij om gaat, is dat je zelf op onderzoek uitgaat. Kies niet de gemakkelijke weg want vergeet niet dat als je blijft doorgaan met wat je deed, je ook dezelfde resultaten zult hebben. Dus voel je jezelf super gezond, blijf doen wat je al deed! Misschien kan je dan als extraatje je darmen verwennen met gefermenteerd voedsel. Voel je jezelf niet zo goed, ga dan nadenken wat je zou kunnen veranderen in je eetpatroon. Een van de dingen die je zou kunnen doen is wat gefermenteerd eten toevoegen aan je dagelijks eten.
Eigenlijk is gefermenteerde voeding veiliger dan rawfood (denk aan de salmonella 2 jaar geleden toen al die komkommers en broccolisprouts vernietigd werden) Deze bacterien kunnen niet overleven in een omgeving van de bacterien in gefermenteerde voeding!! Gefermenteerde voeding is levende voeding en dat betekent dat het niet, zoals groenten in blik, een lange levensduur heeft. Je kunt het fermentatieproces eventueel langzamer laten verlopen in de ijskast, maar de bedoeling is dat je het gaat eten zodar het gefermenteerd is.
Ik zou heel graag een workshop fermenteren willen volgen maar ik ga eind Augustus eindelijk heerlijk op vakantie.
Zou je mij willen laten weten als je een volgende gaat doen wanneer deze is?
Lichtgroetrn Mirjam
Hallo Mirjam,
Ga lekker genieten van je vakantie! Hou mijn website in de gaten! Als je de followbutton rechtsonder dan krijg je automatisch bericht van alle nieuwe blogs. Binnenkort post ik ook een agenda met de nieuwe workshops! Hopelijk tot op een van hen!
Groetjes,
Jokuh
Hoi Jokuh,
Ik zal wel een beetje kippig zijn, maar waar wordt de workshop gegeven?
Groetjes,
Monique
Hi monique,
In Amsterdam!
Hoi Joke,
Zet je mij ook op je lijst? Weet je al wanneer je de workshop gaat geven?
Groet,
Henny
Heee leuk Henny! Je staat erop! Vanwege het huwelijk van mijn zoon deze maand (hiephoihiephoi) zal ik de workshop op 31 augustus geven. Zal iedereen nog een berichtje sturen, maar dan weet jij het in ieder geval!
Ha Joke, ik wil graag fermenteren leren van je, ben ik weer de 1e die zich aanmeld voor je workshop?
Groetjes Hetty (je weet wel, je big sister)
Je bent de eerste op de lijst!