Abrikozentaart

Print Friendly, PDF & Email

AbrikozentaartSpeciaal voor mijn collega Martijn die er lang op moest wachten: De overheerlijke rauwe abrikozentaart! Begin op vrijdag als je zondag wilt genieten van deze overheerlijke taart. Je moet namelijk wat voorwerk doen.

Benodigdheden:
1/4 kop havervlokken
1/4 kop kokosmeel
2 volle eetlepels kokosolie
2 eetlepels agave
een snuifje zout
het sap van 1 kleine citroen

1 kop gedroogde abrikozen om te weken
3-4 gedroogde abrikozen om te blenden
2-3 gedroogde abrikozen voor de versiering
1/2 kop Irish moss
1/2 kop agave of honing (naar smaak)
1/2 kop kokosboter (niet olie)
een snuifje zout
1 theelepel sinaasappel essence (biologisch/raw)

De taartbodem:
Maal de havervlokken in een blender tot meel. Voeg de havermeel bij de kokosmeel (dus niet geraspte kokos, maar echt meel) en voeg alle andere ingrediënten toe. Kneed met je handen tot het een kruimelig deeg is. Als het te droog is, voeg dan (kokos)water toe. Druk het deeg gelijkmatig in een taartvorm. Het mooiste zijn de taartvormen met een losse bodem waarbij je de bodem eerst hebt bekleed met bakpapier. Dat helpt als je het later op een schotel wilt plaatsen.

Irish moss is rauwe zeewier die gebruikt wordt als een soort gelatine maar zonder te koken. Het zorgt ervoor dat je vulling stevig blijft en geen blubber. Het ziet er prachtig uit. Meestal lichtbruin van kleur en echt als zeewier! Het zit ook vol zand dus je moet het heel goed wassen. Net zolang tot er geen zandkorreltje meer te zien is. Daarna laat je het een nacht weken. Het zeewier is dan “gegroeid” en voelt rubberig aan. Dan is het tijd om het in de blender te doen en met een beetje water (niet teveel) tot een pasta blenden. Het is de bedoeling dat het helemaal fijn is en de pasta dik en stevig aanvoelt. Als het te waterig en te slap is, lukt het niet om de vulling van je taart stevig te houden.
Het is super gezond:
Het bevat antioxidanten, jodium (goed voor je schildklier). Sommigen gebruiken het om hun rimpels te bestrijden door het op de rimpelige gebieden van hun gezicht te smeren.

Oh ja, als je veel maakt, kan je de rest invriezen!! Lekker handig als je andere vruchtentaarten wilt maken (op dezelfde manier). Scheelt je weer in de tijd!

Je gebruikt ongeveer 50 gram Irish moss op < 1/4 liter water. Voeg het water langzaam toe, want voor je het weet is het te waterig en laat opstijven in de ijskast.

Vulling:

Doe de abrikozen die je een nacht hebt geweekt, samen met de andere ingrediënten in de blender en blend tot een mousse.  Gooi er nog een paar ongeweekte abrikozen bij en blend! Proef voor de smaak. Misschien nog wat zoetstof erbij? Wat sinaasappelsap? Zorg dat je helemaal uit je dak gaat van de smaak! Giet alles op de taartbodem en zet in de ijskast. Versier met abrikozen in kleine stukjes gesneden.
Nou Martijn, ik hoop dat je ervan smult! En natuurlijk een ieder die de moeite neemt om zichzelf, zijn gezin en zijn vrienden te verwennen met deze taart!

Eén reactie

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.